آفت دهان چیست به همراه درمان گیاهی


آفت دهان چیست به همراه درمان گیاهی گرداوری شد

آفت دهان چیست به همراه درمان گیاهی

 

آفت دهان زخم های سطحی و کم عمقی هستند که در داخل دهان به وجود می آیند و اغلب غذا خوردن و حرف زدن را مشکل می کنند. به طور کلی دو نوع آفت دهان وجود دارد:

1.آفت دهان ساده: این نوع از آفت دهان ممکن است سه تا چهار بار در سال بروز کند و اغلب بعد از یک هفته بهبود می یابد. این نوع آفت دهان به طور کلی و معمولا در افراد 10 تا 20 ساله رخ می دهد.

2.آفت دهان مجتمع: این نوع آفت دهان کمتر شایع بوده و معمولا در افرادی که سابقه ی ابتلا به این نوع آفت را دارند بروز می کند.

 

علت آفت دهان چیست؟

علت دقیق آفت دهان هنوز ناشناخته است. به نظر می رسد که استرس و یا یک آسیب دیدگی در بافت دهان می تواند علت بروز آفت دهان ساده باشد. مواد غذایی خاص شامل مرکبات، میوه های ترش و اسیدی و سبزیجات (لیمو، پرتقال، آناناس، سیب، انجیر، گوجه فرنگی و توت فرنگی از جمله این مواد خوراکی هستند) می توانند آغازگر آفت دهان باشند و یا آن را بدتر کنند. گاهی مواقع وجود یک سطح ناصاف و تیز در یکی از دندان ها و یا لوازم دندانپزشکی مانند دندان مصنوعی بی تناسب و بدقواره ممکن است موجب بروز آفت دهان شوند.

در برخی از موارد، آفت های دهان مجتمع به علت یک بیماری زمینه ای مانند مشکلات در تغذیه نظیر کمبود ویتامین B12، روی، اسید فولیک و یا فقر آهن و یا بیماری های دستگاه گوارش مانند سلیاک و بیماری کرون رخ می دهند.

 

آیا تبخالی که روی لب، همان آفت دهان است؟

خیر. اگرچه اغلب تبخال و آفت دهان با همدیگر اشتباه گرفته می شوند اما در واقع این دو با هم متفاوتند. تبخال که اغلب به نام هرپس سیمپلکس نوع 1 (herpes simplex) شناخته می شود مجموعه ای از تاول های پر از مایع و دردناک است. بر خلاف آفت دهان، تبخال به علت یک ویروس خاص به وجود می آید و به شدت مسری می باشد. اغلب به طور کلی تبخال بیرون از دهان و معمولا زیر بینی، اطراف دهان و زیر چانه به وجود می آید، در حالی که آفت دهان در داخل دهان بروز می کند.

 

علائم آفت دهان چه چیزهایی هستند؟

در صورت مشاهده علائم زیر، ممکن است شما به آفت دهان دچار شده باشید:

به وجود آمدن یک یا چند زخم در داخل دهان و بر روی زبان، بر روی نرم کام (بخش عقبی سقف دهان) و یا بر روی گونه ها (از داخل دهان)
گزگز کردن و سوزش قبل از بروز زخم آفت دهان
به وجود آمدن یک زخم گرد سفید یا خاکستری رنگ با لبه و یا مرز قرمز رنگ

 

در مورد آفت دهان شدید ممکن است شما موارد زیر را نیز تجربه کنید:

تب
احساس سستی و تنبلی به لحاظ فیزیکی
ورم کردن غدد لنفاوی

 

درمان آفت دهان چگونه است؟

درد آفت دهان معمولا بعد از چند روز فروکش می کند و زخم آفت دهان نیز معمولا بدون نیاز به درمان خاصی بعد از یک تا دو هفته بهبود می یابد.

اگر زخم آفت دهان شما بزرگ، دردناک و یا مزمن است و بعد از گذشت مدتی اثری از بهبود را مشاهده نکردید به دندانپزشک مراجعه کنید. ممکن است دندانپزشک برای تسکین درد و سوزش آفت دهان شما یک دهانشویه ضد میکروبی یا پمادها و محلول های ویژه ای را تجویز کند.

 

آیا می توان از آفت دهان پیشگیری کرد؟

اگرچه هیچ درمان خاصی برای آفت دهان وجود ندارد و اغلب دوباره عود می کند اما ممکن است با رعایت نکات زیر بتوان از تعداد دفعات بروز آفت دهان کاست:

از غذاهایی که موجب تحریک دهان می شوند اجتناب کنید. از این مواد خوراکی می توان به مرکبات، سبزیجات اسیدی و غذاهای تند و ادویه دار اشاره کرد.
اگر آدامس دهان شما را تحریک می کند از جویدن آن خودداری کنید.
بعد از هر وعده ی غذایی با یک مسواک نرم مسواک زده و هر روز نخ دندان بکشید. این کار باعث می شود که دهان شما از وجود مواد غذایی پاکسازی شده و احتمال بروز آفت دهان کمتر شود.

 

در موارد زیر به دندانپزشک مراجعه کنید:

آفت دهان هایی که به صورت غیر طبیعی بزرگ هستند.
آفت دهان هایی که در حال گسترش هستند.
آفت دهان هایی که بعد 3 هفته یا بیشتر مداوا نشده اند.
با وجود اینکه از خوردن غذاهای محرک دوری می کنید و از داروی های مسکن بدون نسخه استفاده می کنید اما هنوز درد آفت دهان شما غیر قابل تحمل است.
مشکل در نوشیدن مایعات
تب بالا همراه با بروز یک یا چند آفت دهان

 

درمان با طب سنتی

از آنجایی که یکی از دلایل بروز آفت می‌تواند کمبود دریافت ریزمغذی‌ها باشد، خوردن موادی همچون جگر، غذاهای دریایی، گوشت قرمز کم چربی، لوبیای خشک، حبوبات، سبزیجات دارای برگ‌های سبز تیره و پهن و زرده تخم‌مرغ که بهترین منابع آهن هستند در بهبود این مشکل موثر است.

● برگ ریحان : برگ ریحان تازه را بجوید. این کار را دوبار در روز تکرارکنید، هر بار می‌توانید ۳ تا ۵ برگ ریحان را بجوید. این روش را تا درمان آفت ادامه دهید.

● پیاز : پیاز را به شکل خام بخورید. می‌توانید همراه غذا و به عنوان چاشنی از آن استفاده کنید. پیاز به دلیل داشتن سولفور در درمان آفت دهان بسیار مؤثر است.

● گوجه‌فرنگی : می‌توانید در سالاد از آن استفده کنید یا بطور جداگانه بطور روزانه مصرف کنید. روش دیگر قرقره کردن آب گوجه‌فرنگی است. دو تا سه بار در روز این کار را انجام دهید و تا درمان آفت ادامه دهید.

● مریم گلی : می‌توانید به صورت دهان شویه نیز این دمنوش را قرقره کنید. برای تهیه دمنوش کمی از گیاه خشک را در آب بجوشانید. برای دهان شویه صبر کنید دمنوش سرد شود و پس از آن قرقره کنید.

● پودر زردچوبه : کمی پودر زردچوبه را با یک قاشق غذاخوری گلیسیرین مخلوط کنید تا به شکل خمیری درآید. این خمیر را مستقیماً بر روی زخم بگذارید. می‌توانید به جای گلیسیرین از آب استفاده کنید.

● روغن نعناع : روغن نعناع را مستقیماً بر روی زخم‌ها استفاده کنید تا درد آن کاهش یابد. می‌توانید دوباردر روز این کار را انجام دهید. سعی کنید روغن نعناع حداقل ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بر روی زخم‌ها باقی بماند، سپس دهان را با آب شستشو دهید.

● پنیرماست و پنیر محلی : ماست درمان مؤثری برای آفت دهان است. خوردن ماست دوبار در روز یا خوردن ترکیب موز و ماست برای صبحانه در بهبود آفت مفید است. پنیر محلی نیز مفید است.

● آب پرتقال : خوردن آب پرتقال تازه (۳ تا ۴ نوبت در روز) می‌تواند به درمان زخم آفت کمک کند. جالب است بدانید که یکی از دلایل بروز آفت دهان، کمبود ویتامین C‌ است. آب پرتقال تازه سرشار از ویتامین C است و استفاده روزانه‌ی آن، ویتامین C‌ مورد نیاز بدن را تأمین می‌کند.

● شیرنارگیل: از شیرنارگیل به عنوان دهان شویه، ۳ تا ۴ بار در روز استفاده کنید و تا بهبودی زخم‌ها ادامه دهید. می‌توانید مقدار کمی عسل را با شیرِنارگیل مخلوط کنید و از آن برای دهان‌شویه استفاده کنید.

● دوغ : به طور روزانه مصرف کنید. دوغ یکی از مؤثرترین روش‌های درمان آفت است.

● آب : به طور متناوب با آب سرد و گرم دهان را شستشو دهید. هر بار دو فنجان آب کافی است (یکی سرد، دیگری گرم). این درمان بسیار ساده و در دسترس است.

● شاه‌ توت : خوردن آب شاه‌توت، راه درمانی دیگری است که باعث کاهش درد و تحریک زخم‌های دهانی می‌شود.

● تخم گشنیز : یک قاشق از تخم گشنیز را در مقداری آب بجوشانید، پس از سرد شدن محلول، به عنوان دهان شویه از آن استفاده کنید. این کار را ۳ تا ۴ بار و تا بهبود زخم‌ها ادامه دهید.

● آلوئه ورا : آب آلوئه ورا را ۲ تا ۳ بار در روز قرقره کنید و تا بهبودی زخم ها ادامه دهید.

● روغن درخت چای : این روغن را مستقیما بر روی زخم‌ها قراردهید. مهم است که این کار را پیش از خواب در شب انجام دهید. راه دیگر این است که ۳ تا ۴ بار در روز آن را در محل زخم‌ها قراردهید. می‌توانید روغن درخت چای را با آب گرم و نمک مخلوط کنید و مخلوط را به عنوان دهان شویه استفاده کنید.

● دارچین : مقداری پودر دارچین را با آب گرم مخلوط کنید و به عنوان دهان شویه تا درمان آفت استفاده کنید. بهتر است این محلول را صبح‌ها استفاده کنید.

● میوه‌ی پاپایا : خوردن میوه‌ی پاپایا به بهبود زخم‌ها کمک می‌کند. افرادی که مبتلا به آفت هستند نباید از غذاهای تند و پرادویه استفاده کنند. خوردن آب و کاهش استرس در بهبود سریع‌تر زخم‌ها مؤثر است.

تمام خواص شگفت انگیز اسفناج


تمام خواص شگفت انگیز اسفناج گرداوری شد

تمام خواص شگفت انگیز اسفناج

 

اسفناج گیاهی است  دارای ساقه ای راست به ارتفاع نیم متر که برگهای آن پهن و نرم مثلثی شکل به رنگ سبز می باشد همچنین اسفناج گیاه بومی ایران است. اسفناج از جمله سبزى هاى معتدل هست و با هر مزاجى سازگار مى باشد اسفناج سرشار از ویتامین هاى A ،B1 ،B2 و C می باشد که در فصل بهار ویتامین C در آن زیاد است. همچنین اسفناج داراى املاح کسلیم، سدیم، پتاسیم، ید، مس، ارسنیک و منیزیم هست و به علت داشتن منیزیم جلوى پیشرفت سرطان را می گیرد.

اسفناج، مقادیر زیادی ویتامین K دارد که می‌تواند از فعالیت زیاد استئوکلاست (سلول‌هایی که سبب تخریب استخوان‌ها می‌شود) جلوگیری کند. همچنین این ویتامین به ساخت استئوکلسین پروتئینی که برای حفظ تراکم و مقاومت استخوان‌ها ضروری است کمک می‌کند. مصرف یک پیمانه اسفناج تازه یا یک ششم پیمانه اسفناج پخته، حدود دو برابر نیاز روزانه بدن به ویتامین K را برطرف می‌کند. ویتامین K همراه با کلسیم و منیزیم موجود در اسفناج برای استحکام استخوان‌ها دارای اهمیت اساسی هستند.

اسفناج دو برابر دیگر سبزیجات فیبر دارد. یک پیمانه اسفناج حدود ۲۰ درصد فیبردارد که مانع یبوست می شود و به هضم غذا کمک می‌کند. فیبر موجود در این سبزی، قند خون را پایین نگه داشته و با ایجاد حس سیری مانع از پرخوری می شود.  همچنین اسفناج بدلیل داشتن ماده ای بنام اسپیناسین هضم غذا را تسریع می کند زیرا  این ماده باعث تحریک معده و ازدیاد ترشحات آن می شود .

همچنین یک پیمانه اسفناج حاوی مقادیر فراوانی ویتامین A است که نه‌تنها برای برخی از بخش‌های بدن نظیر پوسته‌های مخاطی و دستگاه تنفسی و روده‌ای بسیار سودمند است بلکه یکی از مواد ضروری برای گلبول‌های سفید خون برای مقابله با عفونت‌هاست.  همچنین تحقیقات دانشمندان نشان داده است که اسفناج در پیشگیری از سرطان های روده بزرگ، معده، پروستات،‌ حنجره و رحم موثر است.

 

ناراحتی های تنفسی
اسفناج پخته، سرفه های خشک را التیام بخشیده، گرفتگی صدا را مرتفع و آسم را درمان می کند و سرما خوردگی را معالجه می نماید.

 

بیماری های عفونی
جوشانده تخم اسفناج و شیره تخم اسفناج، درمان کننده تب های عفونی، سینه درد، سل، بیماری های پوستی، یرقان و مسمومیت ها است.

 

رشد استخوان ها
خوردن اسفناج به سبب وجود املاح معدنی و ویتامین های لازم، موجب رشد استخوانها، جوش خوردن شکستگی ها، ترمیم استخوانها، رویش و رشد دندان می گردد.

 

نکاتی درباره اسفناج
یک) ید موجود در اسفناج، فعالیت غده تیروئید را تنظیم نموده و در درمان بیماری گواتر بسیار موثر است.

دو) همچنین مخلوط آب اسفناج و سفید آب، لکه های صورت، کک و مک و آثار جوشهای صورت را از بین برده و در درمان جوش های صورت ضماد موثری می باشد. مالش پوست با آب اسفناج، خارش پوست را التیام می بخشد.

سه) خوردن اسفناج، کم خونی را به خصوص در کودکان و دختران جوان رفع می سازد.

چهار) جوشانده تخم اسفناج، ناراحتی های کلیه، سوزش مجاری ادرار، قولنج کلیه را برطرف می نماید.

پنج) همچنین اسفناج پخته درد های عصبی و ناشی از بیماری های گوناگون را تسکین می دهد.

شش) خوردن اسفناج از سرطان جلوگیری می کند مخصوصا در افرادی که الکل و سیگار مصرف می کنند.

هفت) ویتامین K فراوان در اسفناج به ساخت پوشش اطراف عصب‌های موجود در بدن کمک می‌کند که این پوشش نقش مهمی در حفظ سیستم عصبی بدن انسان دارد.

هشت) ویتامین C و E، بتاکاروتن، منگنز، روی و سلنیوم موجود در اسفناج همگی از آنتی‌اکسیدان‌های قوی برای مقابله با پوکی استخوان، گرفتگی رگ‌ها و فشار خون بالاست.

نه) اسفناج موجب تقویت چشم و افزایش قوه بینایی در افراد می‌شود  بنابراین مصرف آن در دوران نوجوانی و میانسالی بسیار توصیه می‌شود.

ده) اسفناج به علت داشتن اگزالات برای بیماران مبتلا به ورم مفاصل و سنگ کلیه و مثانه مناسب نیست ضمناً آنهایی که سرد مزاج هستند باید اسفناج را با ادویه گرم نظیر زنجبیل و هل میل نمایند.