خواص و فواید شگفت انگیز زردچوبه گرداوری شد
۱- زردچوبه طعمی تلخ و تند دارد و از اجزای اصلی پودرهای کاری و برخی از نواع خردل است.
۲- در طب چینی، برای درمان مشکلات متفاوتی نظیر بواسیر و نفخ، به کار میرفته است.
۳- همچنین به شکل ضماد و پماد به عنوان مسکن و برای درمان عفونتهای قارچی نظیر کچلی به طور موضعی استفاده میشده است.
۴- از زردچوبه برای کنترل زردی و هپاتیت و از روغن آن نیز گاه در عطرسازی استفاده میشود.
۵- زردچوبه در نواحی گرم آسیا و آفریقا کشت میشود. بیشترین صادرات این محصول از کشورهای هند، اندونزی و چین صورت میگیرد.
۶- مهمترین خاصیت زردچوبه، خاصیت صفراآوری آن است.
۷- از دیگر خواص آن، اثرات ضدالتهاب، ضد سموم بعضی مارها، ضد ورم، ضد سموم کبدی، ضد باکتری، ضد سرطان، ضد نفخ و مقوی معده میباشد.
۸- خاصیت ضداکسیدانی زردچوبه مربوط به هر دو دسته مواد محلول در آب و چربی آن است. این خاصیت زردچوبه قویتر از ویتامین E است.
۹- خاصیت ضدسرطان آن را نیز مربوط به اثرات ضداکسیدان مستقیم، یا از طریق خنثی کردن رادیکالهای آزاد، یا خنثی کردن بعضی از مواد مؤثر کارسینوژن میدانند که در آزمایشهای داخل و خارج از بدن به اثبات رسیده است.
۱۰- خاصیت ضد ورم زردچوبه مشابه اثر داروهایی مثل کورتیزون یا فنیل بوتازون است.
۱۱- زردچوبه دارای خاصیت کاهش کلسترول و جلوگیری از چسبندگی پلاکتها است.
۱۲- زردچوبه از نظر محافظتی اثراتی شبیه به گلیسریزین یا خارمریم را ایجاد میکند.
۱۳- زردچوبه دارای اثر ضدنفخ و ازدیاد آنزیمهای روده و معده است. مقدار زیاد آن ممکن است باعث افزایش ترشحات معده شده و از زخم حاصل از استرس، الکل و ایندومتاسین جلوگیری کند.
۱۴- اسانس زردچوبه دارای خاصیت ضدمیکروبی بسیاری از میکروارگانیسمها ازجمله استافیلوکوک، استرپتوکوک، کلستریدیوم، سارسینا، کورینه باکتریوم و خاصیت ضدقارچی است.
۱۵- مقدار مصرف دارویی روزانه زردچوبه حدود ۳-۱.۵ گرم است که میتوان در دوزهای نیم تا یک گرمی در سه نوبت مصرف کرد.
۱۶ زردچوبه به صورت مخلوط به شکل ادویه در جهان مصرف زیادی دارد و یکی از پرمصرفترین اشکال آن به صورت پودر کاری است.
۱۷- برای مصرف دارویی زردچوبه، میتوان آن را در کپسولهای پانصد میلیگرمی ژلاتینی که در داروخانه به فروش میرسند پر و استفاده کرد.
۱۸- برای نگهداری زردچوبه نباید از ظروف پلاستیکی استفاده کرد. بهترین ظروف، آلومینیومی و شیشههای رنگی (قهوهای) هستند. همچنین در ظرف باید کاملا بسته باشد.
۱۹- ریشه و ریزوم زردچوبه که پودر نشده، در برابر حرارت مقاومتر از پودر آن است، ولی چون بیشتر پودر زردچوبه به فروش میرسد، برای نگهداری طولانی مدت آن بهتر است در جای خنک نگهداری شود.
۲۰- چون بخشی از اثرات زردچوبه مربوط به رایحه (اسانس) آن میباشد که در اثر حرارت یا مرور زمان کاسته میشود، خواص زردچوبه کهنه کمتر از زردچوبه تازه است.
خواص دیگر زردچوبه در طب سنتی
زردچویه یکی از ادویههای مفید است که در غذاهای ایرانی بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. زردچوبه عطر خوبی دارد و به هضم غذا کمک میکند.
در غذاهای ایرانی استفاده زیادی دارد. زردچوبه دارای مزاج گرم و خشک است و درجه آن دو الی سه است.
زردچوبه زداینده است یعنی آلودگیها را میزداید. یا اصطلاحا میگویند جالی است و در مسائل آرایشی بهداشتی هم قابل استفاده است.
برای رفع لکههای تیره پوستی استفاده می شود البته باید با تجویز پزشک صورت گیرد.
در قدیم برای خشک کردن زخمها استفاده میشده است و امروزه هم استفاده میشود.
برای بند آوردن خونریزی در جایی که زالو گذاشته شده است بسیار مفید است. برای برخی از اسهالهای خونی نیز موجب بند آمدن خون میشود.
برای باز کردن انسدادهای کبد مفید است و بنابراین برای درمان بعضی زردیها و استسقا بسیار مفید است. استسقا یعنی طلب کردن زیاد آب.
در برخی از بیماریهای کبد شخص زیاد تشنه میشود و اگر کبد وضعیتش اصلاح شود این حالت هم اصلاح میشود.
تقویت معده و بادشکن بودن نیز از دیگر خواص این ماده است.
یکی از دلایلی که در برخی غذاها استفاده می شود این است که هم بوی خوبی دارد و هم برای هضم خوب است و هم بادها را رفع میکند.
برای رفع دملها (موضعی) مفید بوده و قاعدگی را نیز تنظیم میکند. میتواند برای قلب اندکی مضر باشد که مصلح آن آبلیمو یا آب نارنج است.
به دلیل اینکه حرارت قلب زیاد است برخی افراد ممکن است به خوردن زردچوبه حساس باشند و تپش قلب ایجاد شده و فشارخون بالا رود.
زردچوبه گردش خون در داخل بدن و داخل عروق را بهبود میبخشد. از تشکیل لختههایی که در داخل بدن ایجاد میشوند جلوگیری میکند.
کسانی که سوداوی هستند یعنی خون آنها غلیظ است میتوانند از این ماده استفاده کنند.
کسانی که از داروهای ضدانعقاد خون استفاده میکنند بهتر است در مصرف زردچوبه اعتدال را رعایت کنند چرا که ممکن است در آنها خونریزی ایجاد شود.
بهبود گردش خون می تواند باعث خونرسانی بهتر بافتهای حساس مثل شبکیه شده و تیزبینی و بهبود بینایی به ارمغان آورد.
به خانمهای باردار آسپیرین تجویز میکنند تا گردش و چرخش خون در بدن بهتر شود. میتوانیم مشابه اثر آسپیرین را از زردچوبه هم بگیریم.
یعنی کسی که میخواهد برای بارداری آمادگی پیدا کنند میتوانند زردچوبه بخورند. برای بیماران روماتیسمی نیز مفید است.
میتوانند با ترکیب زردچوبه و آب، خمیری ایجاد کنند و دور مفصل قرار دهند و یک مدت بماند و بهتر است این کار را شب یا صبح زود انجام دهند که سرما زیاد است.
صبحها بدن این افراد خشکتر است. به عنوان مسکن درد دندان هم قابل استفاده است.
خواص ، طبع ، طریقه مصرف و مضرات میخک گرداوری شد
درخت میخک بومی جزائر اندونزی و اقیانوسیه است و بعلت زیبایی خاصی که درد امروز در بیشتر نقاط دینا بعنوان درخت زینتی پرورش داده می شود . البته در مناطق سردسیر این گیاه در گلخانه و گرم خانه نگهدری می شود .در قدیم الایام میخک ادویه ای گران قیمت بوده که تنها پادشاهان و ثروتمندان مکی توانستند از آن استفاده کنند
میخک درختی است کوچک و مخروطی شکل که برگهای آن هیچ وقت زرد نمی شود ودر تمام طول سال سبز است . ارتفاع این درخت تا 10 متر می رسد . برگهای آن نوک تیز و بیضوی و دم برگهای آن قرمز رنگ است و به درخت زیبایی مخصوصی می دهد
گلهای میخک کوچک و مجتمع بصورت خوش هایی شامل 10 تا 25 گل می باشد .
وجه تسمیه این درخت بدین دلیل است که غنچه های خشک شده آن که کوچک و بطول یک سانتی متر است بشکل میخ کوچک می باشد .
خشک شده غنچه درخت از دو هزار سال بیش به عنوان ادویه به کار می رفته است. از نظر طب قدیم ایران میخک خیلی گرم و خشک است و دارای خواص بسیاری است.
ـ برای رفع دندان درد و گوش درد یک قطره از اسانس میخک و یا روغن آن را روی دندان بمالید و یا در گوش بچکانید.
ـ میخک تقویت کننده مغز می باشد و کسانی که حافظه ضعیف دارند باید از دم کرده میخک استفاده کنند.
ـ میخک از سرطان جلوگیری کرده و حتی درمان کننده سرطان می باشد.
ـ حالت تهوع و استفراغ را برطرف می کند، بدین منظور می توان 2 قطره از اسانس میخک را در یک لیوان ریخت و نوشید و یا از یک فنجان دم کرده میخک استفاده کرد.
ـ برای رفع سردرد مفید است.
ـ ضعف اعصاب را درمان می کند.
ـ در برطرف کردن فلج و لقوه مؤثر است.
ـ برای رفع تنگی نفس مفید است.
ـ جویدن میخک بوی بد دهان را برطرف می کند ولی مواظب باشید که با زبان تماس نگیرد زیرا باعث سوزش زبان می شود.
ـ کسانی که مبتلا به بیماری وسواس هستند برای درمان آن باید میخک بخورند.
ـ مقوی معده و جهاز هاضمه است .
-کبد و کلیه را تقویت می کند.
ـ سکسکه را برطرف می کند.
ـ کسانی که قطره قطره ادرار می کنند برای درمان آن باید چای میخک بنوشند.
ـ برای درمان غذایی و تقویت رحم باید از 4 گرم میخک، هر روز به طور مرتب استفاده نمود.
ـ میخک اشتها آور است و بدن را تقویت می کند.
ـ میخک ضد عفونی کننده بسیار خوبری است و می توان از آن به عنوان کمپرس برای شستشوی زخم ها استفاده کرد.
ـ برای آسان کردن زایمان خانم های حامله باید در ماههای آخر بارداری هر روز چای میخک استفاده کنند و حتی در اتاق های زایمان نوشیدن چای میخک، زایمان را تسهیل می کند.
-میخک تب بر و کرم کش است و داروی کرم کش دارای میخک می باشند.
ـ برای گردش خون و قلب مفید است.
ـ اسهال و دل درد را درمان می کند.
ـ برای برطرف کردن دردهای رماتیسمی 3 تا 4 قطره روغن میخک را با 5 گرم روغن بادام مخلوط کرده و روی قسمت های دردناک بمالید.
ـ برای درمان کمر درد، چای میخک و یا 2 قطر اسانس میخک را با آب گرم و یا چای مخلوط کرده و بنوشید.
ـ استفاده از میخک گرفتگی عضله را از بین می برد.
ـ نوشیدن یک فنجان چای میخک بعد از غذا، گاز و درد معده را از بین می برد.
طبیعت میخک خیلی گرم و خشک است.
برای تهیه چایی یا دم کرده میخک مقدر 10 گرم میخک را با یک لیتر آب جوش مخلوط کرده و بمدت 5 دققیه دم کنید
با وجود گسترده بودن خواص میخک و توان فوقالعاده گیاه میخک برای درمان انواع بیماریها، زیادهروی در مصرف آن موجب بیهوشی میشود. همچنین همانطور که گفته شد، میخک بسیار گرم است و بنابراین برای گرم مزاجان مناسب نیست و ممکن است باعث ناراحتی کلیه و رودهها شود. این گونه افراد باید میخک را با صمغ عربی مخلوط کرده و سپس بخورند.